Panik Atak Nedir ve Panik Atak Anında Neler Yapmalıyız?

Panik Atak Nedir ve Panik Atak Anında Neler Yapmalıyız?

Panik Atak Nedir ve Panik Atak Sırasında Ne Yapılmalıdır?

0

Birçok insan stres ve kaygı rahatsızlıklarından muzdarip hâlde günlük yaşamlarına devam etmeye çalışıyor. Bu rahatsızlıkların en yaygın semptomlarından biri de panik atak.

Panik Atak Nedir?

Panik atak, ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan yoğun korku ve rahatsızlık hissi ile ilişkilendirilebilir. Bu atakların ortaya çıkması için gerçek bir tehlike olmasına gerek yoktur. Panik atak sırasında kişide kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme, titreme, baş dönmesi, uyuşma, karın ağrısı, mide bulantısı ve ölüm korkusu gibi birçok fiziksel ve duygusal semptom görülebilir. Bu semptomlar neredeyse hemen zirveye ulaşır fakat 10-30 dakika içerisinde azalmaya başlar.

Panik Atak Anında Neler Yapılmalı?

İlk olarak ”4-7-8” tekniği ile nefes almayı deneyebilirsiniz. Bu oldukça basit bir yöntem. 4 saniyede nefes alınır, 7 saniye boyunca nefes tutulur ve 8 saniye içerisinde nefes verilir. Bunu birkaç kez tekrarlayarak kendinizi rahatlatmayı deneyebilirsiniz.

İkinci yöntem ise ”3-3-3 yöntemi.” İçinizden veya sesli bir şekilde o an etrafınızda görebildiğiniz 3 nesne, duyabildiğiniz 3 ses ve yine görebildiğiniz 3 vücut organı saymak. Bu sayede beyniniz başka bir şeye odaklanacak ve sizi panik modundan uzaklaştıracaktır.

Son yöntem ise ellerinizi bulabildiğiniz en soğuk suyun altında tutmak. Hatta mümkünse soğuk bir duş bile alabilirsiniz. Bunlar dışında ellerinizin içerisinde veya ensenize buz tutmak hızlıca yardımcı olacaktır. Buz, cilde değerek dikkat dağıtıcı görevi görür. Aynı zamanda ciltteki reseptörleri uyararak parasempatik sinir sistemini aktive eder. Parasempatik sinir sistemi, ”dinlen ve sindir” olarak da bilinen ve kalp atış hızını ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan sinir sistemidir. Bu, panik atak sırasında ortaya çıkan semptomların azalmasına yardımcı olur.

Panik atak herkesin başına gelebilir ve oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Fakat yapılan araştırmalara göre, bilişsel davranışçı terapi (BDT) gibi psikoterapi yöntemleri, panik atak semptomlarını %70-80 oranında azaltmada etkilidir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz mail bültenine katılın ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.