Yeme bozukluğu, genellikle insanların kendisini rahatsız edecek ve zarar verecek derecede az veya aşırı yemesidir. Bunun sebebi birçok şeyden kaynaklanabilir ve birçok yeme bozukluğu çeşidi vardır. Tüm yeme bozuklukları beden algısı veya kilo takıntısı nedeniyle gerçekleşmez. Bugün bu yazıda yeme bozukluğu hakkında yanlış bilinen bilgilere değineceğiz.
Çoğu insan anoreksiya veya bulimia yeme bozukluklarını tanıyor. Bunlara sahip olan kişilerin de çok zayıf olmalarını bekliyorlar. Fakat durum böyle değil. Aslında yeme bozukluğu yaşayan çoğu insanın vücut kitle indeksi normal seviyelerdedir. Çünkü bu fiziksel değil mental bir hastalıktır. Ancak doktorlar bile bunu ayırt edemeyerek fiziksel olarak ”normal” duran hastaları dikkate almıyorlar. Bu da hastaların kendilerini önemsiz hissetmesine ve dikkate alınmak adına kendilerini daha kötüye itmelerine sebebiyet veriyor.
Tıkınırcasına yeme bozukluğu, yalnızca ABD’de 2.8 milyon kişinin yaşadığı bir durum. Bu bozukluğa sahip kişiler tek oturuşta ihtiyaçlarından fazla kalori tüketirler. Kontrol kaybı hissi yaşarlar. Atak sona erdiğinde suçluluk, pişmanlık ve utanç gibi duygular yaşarlar. Fakat üstte de değinildiği gibi ”normal” kiloda olduklarından yardım istemeye çekinirler. Bu hastalıktan muzdarip kişiler kendilerinin iradesiz olduğunu düşünürler.
Anoreksiya ve bulimia teşhisli insanların toplamından üç katı daha fazla kişi tıkınırcasına yeme bozukluğu hastasıdır. Aynı zamanda bu hastalık şizofreni, HIV ve meme kanserinden daha yaygındır.
İnsanlar genellikle tıkınırcasına yeme bozukluğunu obez bireylerle ilişkilendirir. Fakat obez bireylerde bu hastalık olmayabilir veya bu hastalığa sahip kişiler obez olmayabilir.
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Semptomları
- Tek oturuşta kontrolsüzce istenilenden fazla yemek yemek.
- En az haftada bir olmak üzere üç ay boyunca yeme atakları yaşamak.
- Çok hızlı yemek yemek veya tok hissedilmesine rağmen yemeye devam etmek.
- Yeme ataklarıyla ilgili suçluluk ve utanç hissetmek.
- Tokken çok fazla yemek yemek.
- Yenilenlerden utanç duyulduğu için yalnız başına yemek yemeyi tercih etmek.
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Yaşayan İnsanlara Nasıl Yaklaşılmalı?
- İlk olarak ”Yeni bir diyet denemelisin.” gibi önerilerde bulunulmamalı. Tıkınırcasına yeme genellikle uzun süreli mental veya fiziksel kısıtlama nedeniyle ortaya çıkar. Bir şeylerin kısıtlandığı diyetler durumu daha iyi yapmaz.
- ”Belki de daha iradeli olmalısın.” tarzı söylemlerde bulunulmamalı. Bu hastalıktan muzdarip insanlar iradesizlik nedeniyle bu sorunu çekmiyor. Bu bir hastalık, tedavi ile düzelebilir.
- Diyet, kilo ve beden algıları hakkında konuşulmamalı. Hiç kimsenin vücudu, yeme alışkanlıkları veya kilosu hakkında yorum yapılmamalı. Bunlara örnek olarak ”Kilo verdiğinde çok güzel görünüyorsun.” veya ”Hamburger yersem 10 kg alacağım.” tarzı cümleler verilebilir.
- Bu sorunu önemsediğinizi ve ne kadar ciddi bir sorun olduğunu bildiğinizi göstermeye çalışabilirsiniz.
- Bu sorunu yaşayan yakınınızı terapiye gitmek için teşvik edebilirsiniz.