Skapula, omuz fonksiyonunun gerçekleşmesinde önemli bir rol oynar. Skapulanın görevleri arasında, humerus hareketi sırasında senkron skapular rotasyon sağlamak, rotator manşet aktivasyonu için kararlı bir temel görevi görmek ve kinetik zincirde bir bağlantı olarak işlev görmek yer alır. Skapula fonksiyonunun düzgün olması, optimal omuz fonksiyonu için gereklidir. Skapular diskinezi, skapulanın dinamik hareketlerindeki değişimler olarak tanımlanan ve yaygın olarak karşılaşılan bir klinik bulgudur. Bu durum, skapular hareketlerde asimetriye neden olur ve hareketin bozulmasına yol açar. Skapula bozukluklarının tedavisi ve yönetimi, skapulanın neden olduğu omuz patolojilerinin yönetimini içermelidir. Bu bölüm, skapular diskinezi nedenlerini ve tedavi seçeneklerini ele alarak skapula bozukluklarının tedavisine genel bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Skapula, sınırlı kemik bağına sahip olduğu için hareketlilik ve stabilite çoğunlukla kas aktivasyonuna bağlıdır. Üst ve alt trapezius kasları ve serrat kası gibi kaslar, skapulanın hareketini sağlamak için önemlidir.
Skapular diskinezi, yani kürek kemiğinizde hareket bozukluğu, omuz eklemi problemlerinin sinsi bir tetikleyicisi olabilir. Omuz impingement sendromu, rotator manşet yırtığı ve instabilite gibi faktörlerle ilişkilendirilen bu durum, skapular kanatlaşma, kas zayıflığı ve kontrol kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Skapular diskinezinin değerlendirilmesinde teknolojik ileri sistemlerin yanı sıra sahada kullanımı kolay fonksiyonel testler de bulunmaktadır.
Egzersiz ve manuel terapi yöntemleriyle etkin tedavi sağlanabilir. Tedavi edilmediğinde, omuz patolojisinin tekrarlamasında önemli rol oynayabilir. Skapulanın tedavi programlarına dahil edilmesi, omuz rehabilitasyonunda önemli bir adımdır ve fizyoterapistler için büyük bir avantaj sağlar.
Skapula, gövde ile üst ekstremite arasında anatomik ve kinematik bağlantılar sağlar. Skapulotorasik hareketler üst ekstremitenin normal fonksiyonu için oldukça önemlidir. Skapulanın normal bir omuzda birçok fonksiyonu vardır. Statik pozisyon ve dinamik kontrol bu fonksiyonel rollerin yerine getirilmesine olanak verir.
Skapular Diskinezi’nin Belirtileri
Skapular Diskinezi’nin kas zayıflığı, sinir yaralanması, aşırı torasik kifoz gibi proksimal, akromioklavikular eklem yaralanması, superior labral yırtık, omuz kuşağı yaralanmaları gibi distal birçok nedeni vardır. Kemik yapının, kassal aktivasyon paternlerinin veya kuvvetinin bozulması ile diskinezi oluşabilir.