Aile; evlilikle başlayan ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerdir. O yüzden aile arasında ilişki yönetimi çok önemlidir. Her bir bireyin ayrı sınıfı, yeri vardır. Bunlar sabit olmalıdır. Ne anne babanın rolüne nede kardeş büyüğünün yerine göz dikmemelidir. Bu şekilde sağlıklı bir aile oluşumu gözlemlenebilir.
Peki aile içinde görev dağılımı nasıl olmalıdır? Gelin buna göz atalım.
Anne, aile içerisinde sevgi, fedakârlık ve şefkati temsil eden en önemli figürlerden biridir. Bir anne, sadece çocukların bakımıyla ilgilenen biri değil, aynı zamanda onları hayata hazırlayan, rehberlik eden ve aile bireyleri arasında bağ kuran temel bir unsurdur. Bu yönden bir anne gelecekte gelen kız çocuğuna bıraktığı miras ile bilinen asıl figürdür. Annenin hayattaki düsturu, hayatı yaşama biçimi ve en önemlisi eş seçimi bir sonraki hayat aktarımı olacak kız çocuğuna geçecektir. Bu yüzden bir annenin kendini yetiştirme biçimi veya kendinden önce aldığı travmayı nasıl yönettiği büyük önem taşır.
Bir anne, aynı zamanda ailenin denge unsurudur. Evin düzenini sağlayarak herkesin bir arada mutlu ve uyumlu bir yaşam sürmesine katkıda bulunur. Annenin şefkati, aile bireyleri arasında sevgi ve bağlılık duygusunu güçlendirir. Ayrıca, zor zamanlarda moral kaynağı olarak aileyi ayakta tutar. Evde yalnızca sorumlulukları yerine getiren biri değil, aynı zamanda çocukların güven duyacağı bir sığınak, eşine destek olan bir hayat arkadaşıdır.
Baba, ailenin koruyucu ve destekleyici gücünü temsil eden en önemli figürlerden biridir. Aile bireylerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlamak için sorumluluk üstlenir. Bir baba, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, onların hayata karşı güçlü, sorumlu ve ahlaklı bireyler olarak yetişmeleri için rehberlik eder. Sevgi ve disiplin dengesini kurarak, çocuklarının doğru yolu bulmalarına yardımcı olur. Bir baba eşine karşı bir hayat arkadaşı, çocuklarına ise her zaman danışabilecekleri bir yol göstericidir.
Burada baba da erkek figür olarak doğacak oğlana adam rolünde önder olacaktır. Baba eve sadece para getiren bir cüzdan değil, aile bireylerinin hayatında derin izler bırakan kişidir. Sonraki neslin feneridir. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken nokta eş olarak seçilecek erkeğin adam olduğundan emin olmaktır. Çünkü taştan dağ olması beklenmez.
Çocuk, ailenin en değerli varlığı ve geleceğin teminatıdır. Aile içerisinde sevgi, neşe ve umut kaynağı olan çocuklar, aynı zamanda aile bireyleri arasındaki bağları güçlendiren önemli bir unsurdur. Onların varlığı, anne ve babaya sorumluluk bilinci kazandırırken, aynı zamanda hayata dair hedefler ve mutluluk sebebi olur.
Aile içinde çocuğun da birtakım görev ve sorumlulukları vardır. Öncelikle, büyüklerine saygı duyması, küçüklerine sevgiyle yaklaşması beklenir. Aile içerisinde uyum ve huzurun sağlanabilmesi için kurallara uyması, sorumluluklarını yerine getirmesi ve paylaşmayı öğrenmesi gerekir. Çocuk, anne ve babasının rehberliğinde doğruyu yanlışı ayırt etmeyi öğrenir ve bu süreçte ailesinin bir parçası olarak katkı sunar.
İlişki diyagramı olması gerektiği gibi kullanıldığında sonrası sevgi ve umuttur. Ama şuan yaşadığımız dönemde çocuk evin patronu, baba bir var bir yok olan bir varlık, anne babanın sahip olması gerek tüm sorumluluğu ve kendi sorumlukları üstüne almaya çalışan bir köledir. Hatta bazı senaryolarda çocuk sadece bir projedir. Ailenin süs eşyasından farkı bulunmaz, değer görmez. Bu yüzden düzeni bozmamak elzemdir. Fakat düzelmek imkansız değildir. Emek vermek gerekir. Çünkü sevgi emektir.