Kendinizden Bahseder misiniz? İş Görüşmesinde Bu Soruyla Etki Bırakın!

Kendinizden Bahseder misiniz? İş Görüşmesinde Bu Soruyla Etki Bırakın!

0

İşe alım uzmanlarının çoğu adayın pozisyona uygun olup olmadığını ilk 5 dakikasında karar veriyorlar. Adayın ilk 5 dakikada karşılaştığı en temel soru ise “Kendinizden bahseder misiniz?” Şunu unutmayın, her mülakatta sorulan bu soru sizin için fırsattır. Vereceğiniz etkili cevapla mülakatçının üzerinde pozitif etki bırakabilirsiniz.

Peki cevabımızı nasıl vermeliyiz?

Böylesine kritik olan bu sorunun cevabı sorunun kendisi kadar basittir. Dikkat edilmesi gereken 3 önemli kural:

1.Mülakatçıyı Detaylarda Boğmayın

Doğduğunuz günden itibaren hayatınızın en ince ayrıntısına kadar anlatarak daha en başta mülakatçıyı bilgiye boğmayın. Tüm hobilerinizi en başta detaylı şekilde dinlemek istemeyebilir. Bırakın detay öğrenmek istediği konuyu önce kendisi sorsun.

2.CV’nizi Tekrar Etmeyin

İşe alım uzmanları zaten CV’nizi kontrol ederek mülakata davet ediyor. CV’nizi tekrar ederek boş yere zamanınızı harcamayın ve etkili cevap fırsatınızı kaçırmayın. Elbette bir anlamda CV’nizi ifade ediyorsunuz ancak kelimelerin gücünü kullanmadan ezber mantığıyla tekrar etmemenizi tavsiye ediyorum.

3.Soruya Soruyla Karşılık Vermeyin

Bazı adaylar “Çocukluğumdan mı başlayayım” yada “Okul hayatımdan mı başlayayım” gibi soruya soruyla karşılık verebiliyor. Bu soruya etkili şekilde hazırlanmış bir aday soru sormadan cevabını verecektir. Aksi takdirde daha soruya nasıl cevap vereceğini bilmeyen zayıf potansiyel bir aday izlenimi yaratırsınız. Soruya soruyla karşılık vermek, günlük hayatta da nasıl cevap vermenin gerektiği konusunda zaman kazanmak için yapılan zeka oyunudur :)

6549 1 edited

Gelelim cevabın nasıl verilmesi gerektiğine..

Kendinizden bahsederken cevabınızı 3 zaman dilimine bölerek vermeyi deneyin. Bugün, geçmiş ve geleceğe yönelik kendinizden bahsedin.

Bugün: Yani mevcutta yapmak olduğunuz iş nedir? Mezun olduğunuz sektör nedir? Yani şu an neyle uğraşıyorsunuz? vs. kısa bir giriş cümlesiyle başlayın. Daha önce hiç işe girmediyseniz merak etmeyin. CV’nizde zaten daha önce işe girmediğiniz belli oluyor. Bunu bile bile çağırıyorlar. Heyecanlanmanıza gerek yok :)

Geçmiş: Aldığınız eğitimler, kazandığınız deneyimler, yetenekler ve en büyük başarılarınız. Geçmişte başvurduğunuz pozisyon için sizi en ideal aday gösterecek ne gibi eğitimler aldınız ne gibi deneyimlere sahipsiniz? Bunları özetleyin.

Gelecek: Başvurmuş olduğunuz pozisyona duyduğunuz heyecan ve ne kadar uygun bir aday olduğunuz hakkında düşünceleriniz.

Bu yöntem üzerinden örnek bir cevap verelim.

” Ben Beyza, 21 Yaşındayım, Yozgatlıyım. Yeni mezun/Hala öğrenci olduğum için herhangi bir şirkette çalışmıyorum. Şu an okuduğum bölümle alakalı online eğitimler ve seminerlere katılıyorum.

Bundan önce üniversite dönemimde 2 önemli stajım oldu. Bu stajlar hem kurumsal hayatı tanımam hem de farklı tasarım ortamlarını öğrenme açısından oldukça faydalı oldu. Ayrıca, üniversite projeleri, katıldığım gönüllü dernekler ve sergiler deneyimimi arttırmamı sağlayarak iyi bir grafik tasarımcısı olma yolculuğunda beni destekledi.

Bundan sonra ise şirketinizde bu pozisyon için elimden geleni yapmak ve iyi bir grafik tasarımcısı olma hayalimde ilerlemek istiyorum.”

Bu örnekteki gibi bir metin kendiniz içinde oluşturabilirsiniz. Örneği ilk iş görüşmesine katılacak olan adaylar için yeniledim. Bu metni kendim içinde hazırladım ve çok beğendim.

En iyi aday sizsiniz! Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.

Yeryüzünün öğretmeni, gökyüzünün öğrencisi... Aliye İzzetbegoviç

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz mail bültenine katılın ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.