Tersine Mühendislik

Tersine Mühendislik

0

Tersine mühendislik, mevcut bir sistem, cihaz veya nesnenin üretim aşamalarını ve nasıl çalıştığını anlamak için ürünü parça parça veya katman katman incelemektir. Bu işlemin tersine mühendislik olarak adlandırılmasının sebebi tasarım sürecini tersten çalıştırma üzerine kurulu olmasıdır. Tersine mühendislik süreci yazılım, makinalar, askeri teknolojiler, mimari yapılar ve hatta biyolojik hareketler dâhil olmak üzere çoğu şeye uygulanabilir.

Tersine mühendislik çalışmalarının amacı bir nesne ya da sistemin nasıl çalıştığını ve tasarımının aşamalarını anlamaktır. Öncelikli amacı bir şeyin çalışma prensibini analiz ederek hakkında bilgi edinmek olsa da sıklıkla bunları kopyalamak veya bazı özelliklerini geliştirerek benzer bir ürün ortaya koymak amacıyla yapılır. Genelde yazılım veya donanımlara uygulanan tersine mühendislik çalışmalarının amacı benzer bir ürünü daha az maliyetle üretmek veya artık üretilmeyen bir ürünü tekrar üretime başlamak için bir yol bulmaktır. Yazılım veya donanımı uyumlu olmadığı başka bir yazılım, donanım ya da işletim sistemiyle uyumlu hale getirmek için de kullanılır.

Tersine mühendislik çalışmalarıyla elde edilen bilgiler; kullanılmayan nesneleri farklı bir amaca hizmet edecek şekilde geri kazandırmak, güvenlik analizi yapmak, eski elektronik cihaz kullanıcılarının modern cihazlara bağlanmasını sağlayan köprü görevinde parçaları üretmek ve klasik araçların dış görünüşünü değiştirmeden tamamen kullanılır hale getirmek için kullanılabilir. Genelde 20 yıl veya daha fazla süredir üretilmeyen eski ürünlerin orijinal iki boyutlu çizimlerine ulaşmak, bu ürünlerin üretici firması çoğunlukla piyasadan çekildiği için zordur. Firma hala çalışıyor olsa bile istenilen parçayı üretmeyebilir ve orijinal blueprints (tasarım taslağının kopyaları) kayıp ya da zarar görmüş olabilir. Bu gibi durumlarda tasarımın anlaşılmasının tek yolu tersine mühendislik çalışmalarıdır. Bilgisayar destekli tasarım ve dijital dosya depolama kullanılmadan önce üretime başlayan bir firmanın eski ürünlerinin tasarım dokümanları uzun zaman önce kaybolmuştur. Tersine mühendislik sayesinde firmalar, kayıp tasarımlarını tekrar elde edebilir ve ürün geçmişi arşivi yapabilir. Firma kâğıt üzerindeki taslakları korumuş olsa bile daha kolay ulaşmak ve kullanmak için dijital kopyasını oluşturmak isteyebilir. Tersine mühendislik süreci, uygulandığı ürüne göre değişiklik göstermekle beraber bütün süreçler iki  genel adım çerçevesinde yapılır:

Veri Toplama ve Analiz: Ürünün fiziksel özellikleri, işleyişi ve tasarımı hakkında veri toplanır. Bu adımda görsel inceleme, ölçüm, test ve analiz yöntemleri kullanılır.

Modelleme ve Tasarım: Elde edilen veriler temelinde ürünün matematiksel modelleri oluşturulur.

Tersine Mühendislik Alanında Çalışan Profesyonellerin Sahip Olması Gereken Beceriler Şunlardır:

Programlama Bilgisi: Tersine mühendisler, yazılımın ve donanımın iç yapısını anlamak için programlama dillerini bilmelidir. Özellikle düşük seviye diller (örneğin C, C++) önemlidir.

Donanım Bilgisi: Elektronik ve bilgisayar donanımı hakkında temel bilgiye sahip olmalıdır. Bu devre analizi, mikrodenetleyiciler ve entegre devreler gibi konuları içerir.

Ağ Bilgisi: Ağ protokollerini anlamak ve ağ trafiğini analiz etmek önemlidir. Ağ güvenliği ve iletişim protokollerini anlamak bu alanda önemlidir.

Tersine Mühendislik Araçları: Tersine mühendislik araçlarını kullanmayı bilmelidir. Bunlar; disassemblerlar, debuggerlar, hex editörler ve statik analiz araçları olabilir.

Matematiksel Yetenekler: Tersine mühendisler, matematiksel kavramları anlamalı ve analitik düşünme yeteneklerini kullanmalıdır.

Problem Çözme Yeteneği: Tersine mühendisler, karmaşık problemleri çözmek için yaratıcı ve mantıklı yaklaşımlar geliştirmelidir.

Güvenlik Bilgisi: Tersine mühendisler, güvenlik açıklarını tespit etmek ve düzeltmek için bilgi sahibi olmalıdır. Bu siber güvenlik ve kötü amaçlı yazılım analizi içerir.

Dikkat ve Sabır: Tersine mühendislik, detaylara dikkat etmeyi ve karmaşık yapıları anlamak için sabırlı olmayı gerektirir.

Yaratıcılık: Tersine mühendisler, farklı yaklaşımlar ve yöntemler geliştirerek sorunları çözmelidir.

İletişim Becerileri: Tersine mühendisler, bulgularını ve analizlerini açık ve anlaşılır bir şekilde sunabilmelidir. İyi bir raporlama yeteneği önemlidir.

Kahramanmaraş Dijital Oyun Tasarımı bölümü öğrencisiyim.Aktif olarak araştırma yapar ve araştırma yapmayı çok severim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz mail bültenine katılın ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.