2024 Yılında Gerçekleşen & Gerçekleşecek Meteor Yağmurları

2024 Yılında Gerçekleşen & Gerçekleşecek Meteor Yağmurları

0

Güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı her türlü kaya parçasına gök taşı deniyor. Göktaşları; kuyruklu yıldızların tamamen parçalandıkları sırada oluşan küçük çekirdek parçaları veya Apollo türü parçalanmış küçük gezegen artıklarına denir. Büyük göktaşlarının kökeni küçük gezegenler, küçük göktaşlarının kökeni ise kuyrukluyıldızlardır.

Eğer uzayda bol miktarda bulunan göktaşlarının yörüngeleri Dünya’mızın yörüngesi ile kesişirse gök taşı hızla atmosfere girer ve sürtünmeye ısınır yanar ve ışık saçar. Bu olaya meteor yağmuru denir. Gök taşı yağmurunun hızlandığı gecelerde göktaşlarının yıldızlara göre gökyüzünde izlediği yol bir gök atlası üzerine çizilirse, tüm bu yolların aynı noktada kesiştiği görülür. Yani o gece tüm göktaşları gökyüzünde sanki tek bir noktadan geliyormuş gibi görülür. İşte bu noktaya saçılma (radyan) noktası denir. O geceki gök taşı yağmuru bu saçılma noktasının bulunduğu takımyıldızının adıyla anılır. Perseid, Lenoid, Quadrantids gök taşı yağmuru gibi…

Gök taşı yanarken yaydığı ışık yapısındaki metaller hakkında bilgi veriyor. Demir sarı, magnezyum mavi, sodyum turuncu, kalsiyum mor tonlarda ışık yayıyor.

somut olmayan genel unsur

Yazımda 2024’te görülecek Meteor Yağmurları’ndan bahsedeceğim.

Perseid Meteor Yağmuru

Şu an Türkiye’de gökyüzünün her tarafından izleyebileceğiniz Perseid Meteor Yağmuru devam ediyor. 1 Eylül’e kadar devam edecek. Gökyüzü yeteri kadar karanlığa eriştiği andan itibaren kuzeydoğudan yükselen Perseus Takımyıldızı civarında daha etkin olacak. Gece yarısından yaklaşık yarım saat önce daha etkin olacaktır. Eviniz Kuzey Cephesi’ne bakıyorsa kuzey yıldızını da görebilme ihtimaline sahipsiniz.

Orionids Meteor Yağmuru

Bu meteor yağmuru 26 Eylül’de başlayacak ve 22 Kasım’a kadar sürecek. 20/21 Ekim gecesi en etkin olacak. Gece yarısından itibaren Betelgöz Yıldızı’nın kuzeyine doğru bakarak izleyebilirsiniz.

Lenoids Meteor Yağmuru

Bu meteor yağmuru Orionids meteor yağmuru devam ederken başlıyor. 3 Kasım’da başlayıp 2 Aralık’ta sona erecek. Gece yarısından itibaren doğudan yükselen Aslan Takımyıldızı civarına bakarak izleyebilirsiniz.

Gemini Meteor Yağmuru

Alacakaranlık bitiminden itibaren kuzeydoğudan yükselen İkizler Takımyıldızı civarına bakılabileceği gibi yılın en kuvvetli meteor yağmuru olduğundan gökyüzünün her bölgesinden izlenebilir. En etkin saati gece saat 02.00 civarıdır.

Ursid Meteor Yağmuru

Gece yarısından itibaren doğu civarından izleyebilirsiniz.

Sizin de şahit olduğunuz meteor yağmuru var mı? Yorumlara bekliyorum. Sağlıcakla kalın.

Yazı Kaynakları
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Laboratuvarı
NASA
SKY & TELESCOPE
American Meteor Society
TÜBİTAK Bilim Genç

Yeryüzünün öğretmeni, gökyüzünün öğrencisi... Aliye İzzetbegoviç

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz mail bültenine katılın ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.